8 vanlige spørsmål om lån uten sikkerhet

Det første som skjer når du sender inn en søknad er at den blir sendt gjennom en kredittvurdering. Her vil banken se på økonomien din for å finne ut om du kan betjene et lån. Hos mange banker skjer denne prosessen i dag helt automatisk og utføres av avanserte dataprogrammer. Det er derfor du i så mange tilfeller får svar i løpet av veldig kort tid. Alle offentlige registre blir spurt om informasjon og det er denne informasjonen som legges til grunn for om du får ja eller nei fra banken. Fra disse registrene henter de ut informasjon om inntekten din, gjeld, betalingshistorikk og bosteder de siste årene. Alt dette er med på å avgjøre om du får lån eller ikke. Du vil få en kredittscore og denne bruker banken til å bestemme om du kan få innvilget et lån eller ikke. Det er viktig å huske på at bankene vurderer forskjellig og det er derfor ikke uvanlig å oppleve at du kan få avslag i en bank og tilslag i en annen.

Hva er en bra rente?

En bra rente er så lav som mulig, men det er det ikke alltid så enkelt å få til. Mange banker og finansieringsselskaper reklamerer med en rente fra 7,9%, men det er dessverre ikke mange som ender opp med å betale så lav rente. En ting er at en slik rente er nominell og du må derfor medregne andre gebyrer i tillegg, noe annet er at du må ha en meget høy inntekt samt lite eller ingen gjeld om du skal få et så godt tilbud. Mange betaler mellom 12% til 15%, og det er en fornuftig rente når det kommer til forbrukslån. Om du mottar et tilbud som er høyere enn 15%, så bør du sjekke med flere banker før du bestemmer deg.

Hva kan jeg bruke et lån uten sikkerhet til?

I utgangspunktet kan du bruke det til det som faller deg inn. Det er ingen som spør deg om formålet med lånet, det bestemmer du helt selv. Så om du trenger et lån til uforutsette utgifter, en ny bil, nye møbler på hytta, betaling av neste års ferie, oppussing av kjøkkenet, egenkapital til din første bolig eller noe helt annet, så er det ditt valg.

hvor-mye-kan-jeg-laneHvor mye kan jeg låne?

Hos de aller fleste banker kan du søke om lån på inntil kr 500 000. Noen har en litt lavere grense, men uansett så krever de fleste at dere er to som søker sammen dersom dere skal ha godkjent et lån på kr 250 000 eller mer. Når du søker om lån velger du også hvor mye du ønsker å låne, men det er likevel ikke alltid du får hele lånebeløpet innvilget. Banken vil etter den tidligere omtalte kredittvurderingen avgjøre om de mener du kan betjene det ønskede lånebeløpet, og dersom de mener at beløpet du søker om er for høyt vil de tilby deg å låne en lavere sum.

Om jeg får søknaden innvilget, hvor lenge går det til jeg får lånet utbetalt?

Det kan gå veldig fort, litt avhengig av hvilken bank du ender opp med å låne hos. Uansett så er prosessen stort sett lik hos de aller fleste banker. Når du har fått søknaden innvilget vil du motta et tilbud om lån på mail. Dette kan du godkjenne med din BankID og så må du ofte sende inn dokumentasjon på inntekten din. Dette gjøres også elektronisk ved å laste opp din siste lønnsslipp. Så snart dette har blitt godkjent kan lånet utbetales. I raske tilfeller vil hele prosessen være unnagjort på 24 timer og det går sjeldent mer enn 1-2 dager før pengene er på kontoen din.

Er et lån uten sikkerhet dyrt?

Et lån er ikke gratis. Hvor dyrt et lån blir i siste ende kommer an på flere faktorer. En ting er hvor mye du må betale i rente på lånet, noe annet er de gebyrer som legges til. Når det gjelder gebyrene så er det vanlig å måtte betale et månedlig termingebyr på rundt kr 40-50 og et etableringsgebyr for opprettelse av lånet. Sistnevnte gebyr legges til lånet og er gjerne på rundt kr 1000.

godkjent-et-lanStilles det spesielle krav for å få godkjent et lån?

Det stilles gjerne noen krav til deg som lånesøker og disse må oppfylles for å få søknaden godkjent. Hos de fleste banker er aldersgrensen 20 år eller høyere for å søke om lån. Noen få banker har 18 års grense. I tillegg må du ha en fast adresse i Norge, fast inntekt, gjerne på minimum kr 150 000. De fleste banker krever også at du er norsk statsborger eller har bodd i Norge i minst tre år og du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Hva er en medlåner?

En medlåner er en person som er juridisk ansvarlig for lånet sammen med deg. Dette betyr at skulle lånet mot forventning ikke bli betalt tilbake som avtalt, så vil banken kreve lånet tilbakebetalt fra begge to. En medlåner er oftest en samboer eller ektefelle.

Comments closed

Nye innlegg

Spam blokkert

Arkiv